Ingrediënten:

250 gram bakkeljauw
500 gram witte rijst
2 tomaten
100 gram jarpesie (Maussi Kruiden)
4 teentjes knoflook
1 kleine Surinaamse peper
1 kleine ui
25 gram boter
500 ml kokend water
100 ml kokosmelk
olie
zout

Bereidingswijze:
  • Kook de bakkeljauw 15-20 minuten in heet water. In de tussentijd kunt u de jarpesie laten weken in ruim water. Zodat deze al wat zachter worden en straks sneller zal garen.
  • Spoel de bakkeljauw een aantal keren om het zout te verwijderen. Verwijder zoveel mogelijk graten en scheur de bakkeljauw in kleinere stukken.
  • Verhit 6 eetlepels olie in een pan.
  • Snijd de tomaten, knoflook en ui in kleine stukken en bak die halfgaar.
  • Voeg de kleine stukken bakkeljauw, jarpesie en de (hele) Surinaamse peper toe en bak het geheel gaar.
  • Spoel de rijst en laat deze uitlekken in een vergiet. Die dient wel vochtig te blijven.
  • Voeg de natte rijst al roerend toe. Bak de rijst gedurende 5 minuten lichtbruin. Voeg 500 ml kokend water en de kokosmelk toe (altijd iets meer vocht dan de rijst). Doe het deksel op de pot en kook de rijst gaar (het water zal dan bijna opgedroogd zijn).
  • Als de moksi alesi nog te vochtig is, dan zonder deksel doorkoken en het vocht laten verdampen. Eventueel zout naar smaak toevoegen, maar meestal is de bakkeljauw al zout genoeg.
  • Eet smakelijk.
Serveertips:

Ook lekker met black eye beans (Maussi kruiden) , erwten (Maussi kruiden)  of groente erdoorheen. Vis kan ook vervangen worden door vlees.

jarpesie 200 gr